Aurinkolämpö

Aurinkolämpöjärjestelmät muuttavat auringon säteilyenergian lämmöksi. Aurinkolämpö sopii erityisesti kohteisiin joissa tarvitaan paljon lämmintä vettä, kuten pieniin ja suuriin asuinrakennuksiin, hotelleihin, sairaaloihin ja uimahalleihin, lähi- ja kaukolämpöverkkoihin, teollisiin laitoksiin ja maatiloihin prosessilämmitykseen.

Aurinkolämpöjärjestelmät edustavat tavanomaista LVI-tekniikkaa ja ovat vähäisten liikkuvien osien ansiosta hyvin pitkäikäisiä. Järjestelmät koostuvat karkeasti aurinkokeräimistä sekä energiaa varastoivista lämpöakuista. Kuten aurinkopaneelit, asennetaan myös keräimet hyvään ja mahdollisimman varjostamattomaan ilmansuuntaan katolla, julkisivulla tai tontilla.

Koska auringon saanti vaihtelee Suomessa eri vuodenaikoina, on aurinkolämpöjärjestelmiä perinteisesti käytetty vähentämään päälämmitysjärjestelmän energiankulutusta. Suurin osa aurinkoenergiasta saadaan touko-heinäkuu -välisenä aikana. Rinnalle sopivat käytännössä kaikki lämmitysvaihtoehdot. Ympärivuorokautisen aurinkoenergian hyödyntämisen mahdollistaa esimerkiksi talon alle tai lähialueelle rakennettu suurikokoinen kausivaraaja. Suuresta varastosta voi riittää lämmitysenergiaa myytäväksi myös naapureille tai kaukolämpöverkkoon. Rakennukset voivat myös yhdessä muodostaa oman aluelämpöverkon yhteisellä kausivaraajalla.